...

5 koraka u planiranju vašeg sajta

travel-1800268_960_720

5 koraka u planiranju vašeg sajta

5 koraka u planiranju vašeg sajta. Bez obzira ko radi vaš websajt, ovo je proces koji bi trebalo da se sprovede jednostavno i u pet koraka. Pet koraka planiranja websajta su: vizija, razmena ideja, planiranje, dizajn i razvoj. Važno je da uradite sve pripremne radove pre nego što se uhvatite u koštac sa razvojem websajta i da razmotrite tuđe ideje pre konačne odluke. Dve glave su pametnije od jedne!

Vizija sajta

Viziju ima i kreira vlasnik websajta. Ovo je skup vaših ideja sa kojima se vi predstavljate web dizajneru. Ukoliko niste sigurni koja je vaša vizija, možete odgovoriti na ovih par pitanja koja će vam pomoći da sklopite tu sliku:

· Da li vam je poznato ciljno tržište?

· Ko potencijalno posećuje vaš web sajt?

· Koje informacije posetioci očekuju da vide na websajtu?

· Koje informacije vi želite da posetioci mogu da vide?

· Da li je vaše poslovanje virtuelna ili stvarna lokacija?

· Da li imate određeni vizuelni identitet koji bi trebalo ispoštovati na websajtu?

Nakon odgovaranja na ova pitanja vi ćete zasigurno imati bolju sliku šta očekujete kao krajnji ishod dogovora sa web dizajnerom.

Razmena ideja sajta

Kada radite sa web dizajnerom, razmena ideja je ključna. Predlog je organizovati sastanak na kojem vi podelite vašu viziju i razmenite ideje sa osobom koja ima najviše predloga. Zadatak web dizajnera je da vam ponudi predloge, rešenja i načine da ostvarite svoju viziju. Ovo je idealna prilika da iz prve ruke čujete od nekog ko ima sve informacije, da li je vaša vizija nešto ispustila i čime bi trebalo da je dopunite.

Predlozi koje dobijate se uglavnom formiraju posmatranjem najvećeg konkurenta jer je ključno da vidite kako se oni nose sa svojom vizijom i kako komuniciraju sa klijentima.

Planiranje sajta

Planiranje je faza formiranja šeme vašeg websajta. U ovoj fazi vaš websajt dobija prve obrise i pravi se takozvani kostur. Pravilno planiranje kao rezultat treba da prikaže narativ vašeg websajta, kompletan sadržaj (pisani sadržaj za svaku stranicu), mapu sajta i njegovu u formu tj. kostur.

Dizajniranje sajta

Dizajniranje je korak koji se lako sprovodi u delo, ukoliko je plan urađen adekvatno. Dizajn u suštini uzima kostur sajta i popunjava ga sadržajem u vidu multimedije i teksta. Dizajn se lako sprovodi u delo, ukoliko je već urađen odabir standardne palete boja za upotrebu, kao i porodice fontova, stila i veličine.

Ukoliko ste sa vašim web dizajnerom ustanovili glavne obrise ideja, dizajniranje je proces koji se radi par dana. Nakon njega vi već možete imati jasnu sliku kako bi izgledao krajnji proizvod. Imate uvid u urađeno i sve je spremo za vaše kometare, sugestije i izmene.

Izrada i razvoj sajta

Kada je vaša vizija isplanirana i dizajnirana, konačno ste spremni da vaša web lokacija ulazi u poslednju fazu. U ovoj fazi se sve vaše sugestije prilagode i pojave na websajtu tako da dobijate jedan zaokruženi proizvod koji zadovoljava vaše želje i ideje, a istovremeno zadovoljava tehničke potrebe i potrebe tržišta po najsavremenijim normama.

Ovo je tehnički korak gde se svi detalji spajaju. U zavisnosti od toga koliko je projekat veliki, faza razvoja bi trebalo da bude relativno brza sve dok je urađeno temeljno planiranje i dobar dizajn.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.