...

Kako odabrati najbolji hosting?

Boje za web sajt

Kako odabrati najbolji hosting?

Kako odabrati najbolji hosting? Za svaki odabir koji pravite, najbitnije je da imate sve informacije. Najbolji hosting za jednog klijenta, nije nužno najbolji za drugog. Bitno je da dovoljno razumete šta je to što hosting provajder pruža i šta je to što je vama neophodno. Ukoliko i dalje niste sigurni, konsultujte se sa vašim web dizajnerom i odaberite najbolji hosting za vaš websajt.

Šta je hosting?

Ukoliko ste novi u ovoj priči, ukratko, hosting služi da bi se vaš websajt našao na internetu. To je usluga koja vam omogućava da koristitite jedan virtuelni prostor da smestite vaš websajt. Na taj način, websajtovi postaju dostupni na internetu i mogu biti pregledani i korišćeni od strane posetilaca sa bilo kog mesta na svetu.

Postoje različite vrste hostinga, uključujući deljeni hosting, virtuelni privatni server (VPS) hosting, dedikovani hosting, cloud hosting, i drugi. Svaka od ovih vrsta hostinga ima svoje specifičnosti i prednosti i klijenti su često zbunjeni kad dođe vreme da odaberu hosting za svoj websajt. Ukoliko ne znate kako da odaberete, evo nekih smernica.

Pouzdan hosting

Postoji nekoliko faktora koje treba uzeti u obzir prilikom donošenja odluke među kojima se kao glavni ističe pouzdanost. Želite da odaberete hosting provajdera koji nudi pouzdan hosting. To znači da vaš sajt mora biti dostupan 24/7, bez zastoja i prekida. Proverite recenzije drugih korisnika kako biste videli koliko su zadovoljni sajtom i koliko često dolazi do prekida u radu. Mišljenja korisnika najčešće možete pronaći preko ocena na google mapama. Uz pouzdanost, tražite provajdera sa brzim serverima i optimalnim performansama, koji će omogućiti brzo učitavanje vašeg sajta.

Kako sagledati cenu hostinga?

Proverite cene različitih provajdera i uporedite ih s kvalitetom usluge koju nude. Kod nekih hosting provajdera su svi troškovi izloženi, javni i slično. Kod drugih se može pak učiniti da su jeftiniji ali obratite pažnju na dodatne troškove poput domena i SSL certifikata. Uz to, važno je proveriti kakve sigurnosne mere provajder nudi, poput antivirusne zaštite, zaštite od DDoS napada i sigurnosnih backup-a.

Na cenu hostinga utiče i to kakve alate nude za rešavanje problema kad do njih dođe. Cena je nekad sasvim očekivano viša za viši nivo usluge. Uzmite u obzir šta se dešava kad vam se problem desi van radne nedelje. Potražite provajdera s 24/7 tehničkom podrškom koja je dostupna putem telefona, emaila i live chat-a. Postoje poslovanja kojima je vikend daleko bitniji od radne nedelje, pa birajte u skladu sa potrebama.

Pružene usluge

Pre samog odabira, proverite da li vaš željeni hosting provajder pruža hosting usluge kao što su Email, POP3, SMTP, IMAP, Autoresponders, E-mail forvarder. Razumljivo je da ukoliko imate svoj posao, želite da imate adrese e-pošte na svom domenu, te proverite da li imaju mogućnosti za web poštu.

Zaključak

Odabir svake od usluga za vaše poslovanje bi trebalo da bude neka sredina i balans između cene i spiska pojedinosti koje ulaze u vaš odabrani paket. Kvalitet ne bi trebalo da bude umanjen niti žrtvovan ukoliko gledate kako da prođete jeftinije. Upamtite, websajt je jako bitan alat poslovanja koji radi za vas 24/7/365, te nemojte previše štedeti na alatu koji vam donosi profit.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.