...

Siguran sajt i šta to znači

blocks-image-16.jpg (Demo)

Siguran sajt i šta to znači

Siguran sajt i šta to znači. Verovatno ste već upućeni u to da vaš računar ili vaš telefon imaju određeni softver koji redovno skenira uređaj na maliciozne fajlove, rešava pretnje i čisti vaš sistem od svih potencijalnih problema. Na isti način, vaš websajt se može zaraziti i potrebno ga je osigurati. Te pretnje dolaze u različitim oblicima, kao zlonamerni softver, kao ugrožena privatnost, krađa podataka i slično. Vreme je da imate siguran sajt, ali šta to znači?

Ako ne znate – proverite!

Na isti način na koji postoji antivirus program na vašem računaru koji periodično vrši skeniranje i proveru na potencijalne probleme, tako je neophodno redovno proveravati bezbednost websajta i reagovati blagovremeno na sigurnosne promene. Po potrebi, ukoliko se uoči neki sigurnosni problem, potrebno je podići nivo zaštite. Redovno održavanje sigurnosti sajta vama omogućava neometano bavljenje poslom, sajt koji ne pada, radi brzo i klijenti mu veruju.

Ukoliko imate online prodavnicu ili online plaćanje, slažemo se da je sigurnost vašeg posla i sigurnost podataka vaših klijenata prioritet. Evo kako se možete pobrinuti da vaš sajt bude siguran.

SSL sertifikat

Za sve one kojima je ovo totalno nepoznata stvar, SSL sertifikat omogućava da se slanje podataka između servera i pretraživača vrši uz enkripciju. Šifrirani podaci omogućavaju vašem websajtu i daleko bolju optimizaciju. Bez njega, često se sajt prikazuje kao nesiguran a vi gubite potencijalne klijente.

SSL sertifikat je nešto što u dogovoru sa vašim web dizajnerom kupujete uz hosting paket. Ukoliko već imate hosting paket, preporuka je da kupite i SSL sertifikat od svog provajdera.

Održavanje platforme

Kako se mi ovde fokusiramo na WordPress platformu (ali isto važi i za ostale), nemojte je gušiti dodacima koje ne koristite. Nekorišćeni podaci, pluginovi, neažurirane teme i slično pored toga što značajno uspore vaš websajt, takođe ga čine ranjivim. Svako ažuriranje pluginova i teme donosi nove sigurnosne podatke koji su tu baš da bi zaštitili vaš websajt, te ih koristite. Ukoliko vaš websajt koristi neke pluginove ili pak temu koja se ne ažurira redovno, razmislite o tome kako je vreme da osvežite vaš dizajn.

Održavan sajt je i onaj koji se redovno backup-uje. Ovo znači da u slučaju eventualnih problema, kopija vašeg sajta postoji i on se može povratiti.

Kvalietne lozinke imaju smisla?

Nije ni čudo što sve više naloga zahteva lozinke koje su sastavljene iz velikih i malih slova, brojeva i znakova. Povremeno promenite vašu lozinku i nemojte nikada koristiti „admin“ kao username.

Sajt na sopstvenom serveru

Dobar hosting i siguran hosting vam omogućava i da se vaš sajt nalazi na sopstvenom serveru. Bez obzira što ste vi možda mala firma i mislite da je vaš mali sajt siguran na deljenom serveru kod hosting provajdera, ovo vas stavlja u rizičnu grupu za navedene probleme, jer vaš sajt može stradati ukoliko je na meti bilo koji sajt deljenog servera.

Česta ažuriranja WP platforme

Lako se na zvaničim sajtovima može proveriti da CMS WordPress na svakih par dana izbaci neki novi protokol ili ažuriranje koji su tu samo za bezbednost. Iako su često na meti hakera, odolevaju samo oni websajtovi koji koriste platforme sa redovnim ažuriranjem.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.